{content|string_get_meta_description}

Як маріупольцям врятуватися від домашнього насильства при самоізоляції

Як маріупольцям врятуватися від домашнього насильства при самоізоляції

Домашнє насильство – це не тільки скандали і бійки із застосуванням скалок, сковорідок і інших підручних засобів. У домашньому насильству «чотири особи». Воно буває психологічним, фізичним, економічним і сексуальним.

Психологічне насильство – словесні образи, погрози, залякування і так далі.
Фізичне – тілесні ушкодження, штовхання, щипання, позбавлення волі, або ненадання допомоги людині, яка перебуває в небезпечному стані.
Економічне – умисне позбавлення житла, їжі, заборона користуватися грошима або документами, перешкоджання в отриманні освіти, заборона працювати і так далі.
Сексуальне – примус до перегляду фільмів порнографічного характеру, примушення до статевого акту, сексуальних домагань, згвалтування і так далі.
«У час, коли більшість людей вимушено перебувають вдома через пандемію коронавируса, існує ризик збільшення випадків домашнього насильства», – відзначають фахівці.
Як діяти, якщо Ви стали жертвою домашнього насильства?
Перше – знайти безпечне місце (покинути житло, знайти кімнату, яка закривається) і викликати поліцію за номером 102. Поліція припинить акт насильства, при необхідності викличе «швидку» і організовує невідкладну психологічну допомогу. Якщо перебування людини у власному будинку стає небезпечним, співробітник поліції може направити його до притулку для потерпілих.
Крім того, правоохоронці можуть винести кривднику термінове забороняє припис терміном до 10 днів. Термінове розпорядження передбачає:
– зобов’язання покинути місце проживання (перебування) постраждалої людини;
– заборона на вхід і перебування в місці проживання (перебування) потерпілого;
– заборона будь-якими способом контактувати з потерпілим.
Також щодо кривдника може бути застосована інша міра – обмежувальне припис. Воно видається за рішенням суду протягом 72 годин з моменту надходження заяви та діє до 6 місяців. Обмежувальне припис передбачає:
заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з потерпілим;
усунення перешкод в користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю потерпілого;
обмеження спілкування з потерпілим дитиною;
заборона наближатися на певну відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалим;
заборона особисто і через третіх осіб розшукувати потерпілого, якщо людина за власним бажанням перебуває в місці, невідомому кривдникові, переслідувати його і в будь-який спосіб спілкуватися з ним;
заборона вести переписку, телефонні переговори з потерпілим або контактувати з ним через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.
Куди звернутися за допомогою?
Зверніться за безоплатною правовою допомогою до Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: тел .: 067 417 22 49, (0629) 474 695; електронна пошта: mariupol.donetsk@legalaid.dn.ua; сторінка на фейсбук: https://www.facebook.com/Mariupol.Legal.Aid/; телефон Єдиного контакт центру: 0800-213-103.
Національна “гаряча лінія” по запобіганню домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 116 123 (безкоштовно з мобільного) або 0800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних). Цілодобово, анонімно і конфіденційно.

За матеріалами MUSTPOST.TODAY
Посилання на джерело: https://www.mustpost.today/yak-mariupoltsyam-vryat...
17:18
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Останні новини

Ефективне вирішення проблеми з помилками в документах через допомогу юристів ГО «Херсонський центр прав людини»
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулася пані Анастасія , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Юридична допомога у отриманні дострокової пенсії за віком
​До інформаційно-правового центру у смт. Білозерка ГО «Херсонський центр прав людини» звернулась пані Тетяна , яка мешкає в Білозерській територіальній громаді.
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Перемога над тривогою: Історія Валентини та її шлях до відновлення через психологічну підтримку
Зміцнення навичок фандрайзингу: члени ГО “Східна фортеця” опанували навички залучення фінансової підтримки
​Члени ГО “Східна фортеця” опановували навички фінансової підтримки під час тренінгу з фандрайзингу, який відбувся 22 березня.
Члени ГО "Східна фортеця" здобули цінний досвід на тренінгу зі стратегічного планування
18 березня члени громадської організації "Східна фортеця" на тренінгу зі стратегічного планування отримали необхідний досвід та знання для подальшого розвитку своєї організації.

Підготовлено ГО "Агенція демократичного розвитку Донбасу" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансовою підтримкою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida). Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Шведського агентства з питань міжнародного співробітництва (Sida).